Denizli'de 2 bin yıllık keşif

DENİZLİ

Denizli'nin Buldan ilçesinde bulunan Tripolis Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazılar devam ederken, antik kentte Roma Döneni'nde ait 160 santimetre yükseliğinde ve 70 santimetre genişliğinde 2 bin yıllık bir kanalizasyon hattı keşfedildi.

Yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Denizli'de devam eden arkeoloji kazılar sonuç vermeye devam ediyor. Denizli'nin Buldan ilçesinde yer alan Tripolis Antik Kent'te yürütülen kazı çalışmalarında 2 bin yıl önce kullanıldığı tespit edilen bir kanalizasyon sistemi tespit edildi. 

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Duman başkanlığında devam eden kazı çalışmaları yıl boyunca yürütülürken, kazılarda yeni bir kanalizasyon ve atık su sistemi bulunması heyecan yarattı.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman, "Helenistik Dönem'e uzanan çeşitli buluntularla karşılaştık, 1 kilometre uzunluğundaki Sütunlu Cadde altında da 1 metre 60 santimetre yüksekliğinde ve 70 santimetre genişliğinde bir kanalizasyon sistemi tespit edildi. Devasa kanalizasyon bir insanın rahatlıkla içine girip yürüyebileceği boyutlara sahip." dedi. 

Duman, kanalizasyon sisteminin Roma mimari ve mühendisliğini ortaya koyduğunu belirtti. 

Kazı çalışmaları sonrası ortaya çıkan yapılan sağlamlığına da dikkat çeken Bahadır Duman, "5 yıl içinde kazı çalışmalarını tamamladığımız tüm kanalizasyon sistemlerini açmayı planlıyoruz. Oldukça sağlam olduğu için önümüzdeki yıllarda meydana gelebilecek hava olaylarında alt yapı sisteminin çalışır görmüş olacağız." diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.