Dolar ve Euro rekor kırıyor! 2021 piyasalarda son durum

EKONOMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşamki kur ve faiz açıklaması sonrasında yükselişe geçen dolar/TL, bu sabah 13,45 ile rekor tazeledi. Euroda 15,16 seviyesi asıldı. Peki, ekonomistler dolar ve euronun ani hızlı yükselişini nasıl değerlendiriyor? Ayrıntılar haberimizde...

Dolar ve euro fiyatları tarihin en yüksek rakamlarına ulaştı. Döviz kurlarındaki ani ve hızlı yükseliş vatandaşın gündemine oturdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesi sonrası Türk lirasında değer kaybı görüldü. Döviz kurlarında günlük artış ise yüzde 16’yi aştı.

Dünyanın pek çok ülkesi faiz artışı ya da desteklerini çekme eğilimine girerken, Türkiye’de faizlerin dünyanın aksine düşürülmesiyle dolar/TL sert çok sert yükselişle 13,45’i aştı.

Euro/TL’de bir eşik daha asıldı ve 15,16 seviyesi asıldı.

Dün öğleden sonra 11,19 olan dolar/TL, Erdoğan’ın açıklaması sonrasında sert yükseliş yaşadı.

Erdoğan düşük faizlere ilişkin, “Bu politika ile biz ne yaptığımızı, ne için yaptığımızı, nasıl yaptığımızı hangi risklerle karşı karşıya bulunduğumuzu, sonunda ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz” derken, süreci “ekonomik kurtuluş savaşı” olarak niteledi.

Erdoğan faizlerin düşük tutulmasını memnuniyet verici olarak niteleyerek, TL’deki değer kaybı nedeniyle meydana gelen fiyat artışlarının yatırımları doğrudan etkilemeyeceğini ifade etti.

Erdoğan: Bu ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Kur ve faiz oyununu görüyoruz. Güçlü bir duruş sergileyerek girdiğimiz her mücadeleden alnımızın akıyla çıktık. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkacağız.” Dedi

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Türkiye geçtiğimiz 19 yılda demokraside ve kalkınmada çok büyük bir değişim yaşamıştır. Bu değişimin etkilerini insanlarımızın günlük haklarından, ülkemizin uluslararası konumuna kadar her yerde görmek mümkündür. Atılan her adımın gerisinde verilen büyük mücadele ve yapılan fedakârlıklar vardır. Çok partili siyasi hayatına geçtikten sonra tek parti faşizminden beklenen, vesayeti güçlendirmek isteyenler hep olmuştur.

Kimi zaman ekonomi, siyasi kriz kimi zaman darbelerle milletimizin üstüne ağır yük bindiren bu sistemin ekonomik boyutları vardır. Yıllarca borçlanmak zorunda olan bir ülke olduk. Parlamenter sistemde hiçbir hükümetin bu şantaja karşı durabilecek gücü olamadığı için ülkemiz siyasi istikrarsızlık batağına mahkum edilmiştir. Bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sayesinde bu mücadeleyi verebilecek azme ve imkana kavuştuk."

Unicredit'ten Türk lirası ve para politikası analizi

Unicredit, Türk lirasındaki değer kaybını önlemek için likidite kısıtlamalarının uygulanabileceğini ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezerv kullanımına başvurabileceğini belirtti. Banka uzun vadede bu önlemlerin ise yaramayacağını ve faiz artırımının gerekli olacağını ekledi.
Unicredit ekonomistleri yayımladıkları bir araştırma raporunda kurdaki değer kaybının Aralık’ta ya da 2022’nın başlarında TCMB’yi faiz artırmaya zorlayabileceğini belirtti.

Türk lirasında likidite kısıtlamaları uygulanmasını beklediklerini ve kurdaki değer kaybının önlenmesi için ilk olarak rezervlerin kullanılabileceğini söyleyen Unicredit ekonomistleri, bu önlemlerin uzun vadede ise yaramayacağını ve eninde sonunda faiz artırımının gerekli olacağını vurguladı.

Ekonomistler, TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi durumunda likidite önlemleriyle geçici bir sıkılaşmanın daha sık görülebileceğini fakat bunun da Türk lirasındaki değer kaybının önüne geçemeyeceğini belirtti.

Sene sonunda dolar/TL'nin 11,9 olmasını beklediklerini belirten Unicredit ekonomistleri, 2022 sonunda dolar/TL'nin 14 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Unicredit Ekim ayında yayımladığı raporda 2021 sonu kur tahminini 10,5 olarak belirlerken 2022 sonu tahminini 11,8 olarak belirlemişti. Böylece banka sene sonu kur tahminini 140 kuruş artırmış oldu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.