EYT'de 3600 ve 5400 prim günü ile emeklilik formülü: İşte SSK ve Bağ-Kur'lular için EYT hesaplama tablosu

EKONOMİ

Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak EYT düzenlemesi taslak metninin bu hafta için netleşerek Meclis'e gelmesi bekleniyor. EYT'de henüz yasalaşma gerçekleşmediği için emeklilik başvuruları da başlamadı. Öte yandan SSK'lılar için 3.600, Bağ-Kur'lular için de 5.400 gün primle emeklilik formülü en çok merak edilenler arasında yer alıyor. İşte SSK ve Bağ-Kur'lular için EYT hesaplama tablosu.

Erdoğan'ın talimatlarıyla emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) meselesi kökten çözülerek tarihe karışmasına çok az bir zaman geldi. EYT düzenlemesinin bu hafta içinde Meclis'e taşınması bekleniyor. 1999 düzenlemsi öncesi EYT'ye tabi SSK'lılar için 3.600, Bağ-Kur'lular için de 5.400 gün primle emeklilik imkanı vardı.Merak edilen tablolar ve detaylar belli oldu.

EYT, EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI İÇİN KRİTİK HAFTA

Emekli ve memur zammı refah payı ile beraber yüzde 30'a yükseldi. En düşük emekli maaşı 5.500 TL olarak belirlendi. Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta emekli ve memur maaşlarına ilişkin bu kanun teklifi yasalaşacak.

5,7 milyon vatandaşı ilgilendiren EYT düzenlemesi taslak metninin de bu hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca Meclis'e gönderilmesi bekleniyor.

EYT TABLOSU NETLEŞTİ

Daha önce yaklaşık 4 milyon kişiyi kapsadığı belirtilen EYT düzenlemesinde kapsam genişledi. Yeni başvurular ve verilerin toplanarak elektronik ortama taşınması sonrası EYT yasasının 5,7 milyon vatandaşı kapsadığı açıklandı.

SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı ayrımı yapılmaksızın 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan her vatandaş yasadan istifade edecek.

EYT YAŞ ŞARTI KALKTI: İLK ANDA EMEKLİ OLACAK SAYISI 2,25 MİLYON

EYT düzenlemesi ile prim ve sigortalılık süresini tamamlamış 2,25 milyon kişi bulunuyor. Yani EYT düzenlemesi ile yasa çıktığı ilk anda emeklilik hakkı elde edecek kişi sayısı 2,25 milyon civarında olacak.

Burada tüm hak sahiplerinin başvuruda bulunarak emeklilik istemesi beklenmiyor.

EYT'DE YAŞ SINIRI KALKTI

EYT düzenlemesinde şüphesiz en kritik soru 'Yaş şartı olacak mı' sorusuydu. Yaş şartının olmayacağını Türkiye'de ilk kez Sabah.com.tr okurlarıyla paylaşmıştı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan başından beri 'Kökünden çözün' talimatını verdiği EYT düzenlemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaş şartının olmadığı tek formül üzerinden giderek çözüm rotasını çizdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'da bütçe ile ilgili kapsamlı çalışmalarını tamamladı. Düzenleme mali politikalar üzerinde herhangi bir sorun yaratmayacak.

EYT düzenlemesi sadece işçileri değil işvereni de ilgilendirdiğinden bu taraf içinde yasa önemli düzenlemeleri içerecek. İşverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmeye yönelik tedbirler kapsamında, yüzde 75 kefalet oranıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği sağlanacak.

Bununla beraber emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre SGK primlerinin 5 puan yükselmesi nedeniyle bununla ilgili de düzenleme yapılacak ve normal çalışanla bu prim seviyesi eşitlenecek.

EYT'DE EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN HESAPLANACAK?

EYT düzenlemesinin Ocak ayının ilk yarısında yürürlüğe girmesi ve maaşların 1 Şubat itibarıyla hesaplanması bekleniyor.

SSK'DA EN AZ 5.000 GÜN PRİM ŞART

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan SSK'da 5.000 günü doldurmuş kadınlar için 20 yıl erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi bulunuyor. Yine Bağ-Kur'da ise kadınlar için 7.200 gün erkekler için ise 9.000 gün prim şartı bulunuyor.

ŞARTLARI TAMAMLAYAN KADEME KADEME EMEKLİ OLACAK

Yaş sınırı kalktı. EYT yasası ile prim ve yıl şartının SSK ve Bağ-Kur'lu için 8 Eylül 1999'dan önceki dönem gibi olması bekleniyor. Prim günü ve sigortalılık süresini (Yıl) dolduramayan EYT'liler şartları tamamladıkları zaman emekli olabilecek

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.