Temmuz ayında asgari ücret zammı yapılacak mı, ara zam olacak mı?

GÜNDEM

2022 Asgari ücret tutarı 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Nisan ayı enflasyon oranının yüzde 69,97 seviyesinde gerçekleşirken gözler “2022 Temmuz asgari ücret zammı yapılacak mı?” sorusuna çevrildi. 

Yılda bir kez belirlenen asgari ücrete, memur ve emekli maaşlarına bu yıl ara zam gelebilme ihtimali üzerinde duruluyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yılın başında, 2022 asgari ücret tutarını yüzde 50'ye varan zam oranıyla birlikte 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlemişti. Nisan ayı enflasyon oranının yüzde 70 seviyesine dayanması ve Temmuz ayının yaklaşmasıyla beraber Temmuz asgari ücret zammı son dakika gelişmeleri araştırmaları hız kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Parti Sözcüsü Çelik ve Bakan Bilgin'in konuyla ilgili açıklama yaparken Habertürk Ekonomi Yazarı Ahmet Kıvanç değerlendimelerde bulundu.

"ASGARİ ÜCRET ENFLASYON KARŞISINDA ERİMİŞ DURUMUNDA"

Bu sene asgari ücrette bürüt asgari ücrete yüzde 40 oranında artış yapılmıştı. Ama net asgari ücret daha da artmıştı. Asgari ücretten vergi alınmamaya başlanınca net asgari ücretteki artış yüzde 50'ye çıkmıştı. Ama asgari ücretin tespit edildiği o tarihte biz enflasyonu yıllık yüzde 21 olarak görüyorduk. Bir ay sonra yüzde 36'ya çıktı. Bugün geliyoruz yıllık enflasyon Nisan ayı sonu itibariyle yüzde 70'e tırmanmış durumda.

Dolayısıyla net asgari ücrete yüzde 50 oranında aratış yapılmış olsa bile asgari ücrete yapılan zam 4 aylık enflasyon karşısında erimiş durumda.

"OLASILIK ÇOK YÜKSEK!"

Mayıs ve Haziran ayı enflasyonları açıklandığı zaman bu yüzde 50'nin üzerine çıkma olasılığı çok yüksek. Dolayısıyla asgari ücrete de ikinci bir zam - ara zam gündeme gelebilir.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI OLACAK MI?

Nisan ayında yıllık enflasyon oranının yüzde 70’lere dayanmasıyla birlitke asgari ücrete ek zam konusu gündeme geldi. 2022 Asgari ücret, Ocak ayında yapılan yüzde 50 oranındaki zammın ardından 4 bin 253 liraya yükselmişti. Asgari ücret Temmuz zammının geleceğine dair resmi bir açıklama bulunmuyor. Önümüzdeki günlerde konunun netleşmesi bekleniyor

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?

Asgari ücrete 2022 yılında net yüzde 50.5 oranında zam yapılmıştı. Enflasyon mart ayında yıllık yüzde 61.14’e çıktığında asgari ücrete ara zam tartışması gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı AK Parti sözcülerinin bu yöndeki açıklamalarının ardından TÜSİAD başta olmak üzere bazı işveren örgütleri de benzer açıklamalar yaptılar.

Yıllık enflasyon nisan ayında yüzde 69.97’ye, mayıs ayında ise yüzde 73.50’ye yükseldi. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte asgari ücrete ara zam konusunda temmuz ayında bir karar verilmesi bekleniyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.