Dolar ve Euro’daki düşüş sürecek mi? Hazine ve Maliye Bakanı Nebati açıkladı!

Döviz kurlarındaki hızlı düşüş milyonlarca vatandaşın gündeminde. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından Dolar değer kaybederken TL ise değer kazanmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, hem yeni ekonomi modeliyle ilgili hem de döviz kurlarındaki düşüş ile ilgili açıklamalarda bulundu.

banner96
EKONOMİ 23.12.2021, 23:16
Dolar ve Euro’daki düşüş sürecek mi? Hazine ve Maliye Bakanı Nebati açıkladı!

Döviz kurlarındaki düşüş sürecek mi? Sorusu milyonlarca vatandaş tarafından merak konusu oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ekonomi gündemine ilişkin merak edilenleri canlı yayında yanıtladı. Bakan Nebati'nin açıklamarından öne çıkanlar şöyle: 

YENİ EKONOMİ MODELİ

Herkes kendi tuttuğu yolda ilerliyor, bazen değişim gerek. Altyapı, üstyapıyı belirliyor, çok net. Siz bir ekonomi teorisini, ekolünü ya da yolunu alıp uygulamaya başladığınız zaman birilerinin sizi yönlendirmesi konusunda maalesef bir baskı var. Çünkü dünyada egemen güçler var.  Herkes kendi yollarında ilerliyor. Ekonomi ile atacağınız her adımın, ülkenin iç dinamikleri ile yoğrulması lazım. Bazen değişim gerekiyor.

Bize öğretilmiş şeyleri yapmaktan vazgeçmenin zamanı geldiğine inanıyoruz. 2013 yılında sadece Gezi Olayları yok, Türkiye'de faizlerin düştüğü, enflasyonun düştüğü bir ortamda bir sorun ile karşılaştık. Yüksek büyüme ve yüksek cari açık. 

8 yıldır mücadele sürüyor. Bu mücadelenin taşları döşeniyor. Geri adımlar atılmak zorunda kalındı, 15 Temmuz gibi zamanlarda. Bu süreçler bazı değişmelere sebep oldu.

"ORTA GELİR TUZAĞINI AŞACAĞIZ"

Yeni bir model üretelim, bu model öyle bir model olsun ki, ortak söylemin gerçekleştirildiği, bütüncül bir bakış açısında olsun dedik. Altyapıyı tamamlamış şekilde geliyoruz. Türkiye'nin sağlık sistemi çok gelişti, bunu herkes biliyor. Modelimiz yüksek ihracata dayalı, cari açığı azaltıcı bir modeldir. Bir bir teknoloji üssü, üretim üssü olmak istiyoruz. Orta gelir tuzağını aşmanın da yolunun bu olduğunu biliyoruz.

Türkiye modeli denmesinin sebebi şu. Biz Güney Kore modeli değiliz, çünkü seçilmiş bir ülke. Çin değiliz, devasa nüfusuyla, aldığı tedbirlerle gelen bir ülke. Biz demokratik gelenekleri olan, serbest piyasaya inanan, kambiyo rejimine sıkı sıkı bağlı olan ve bu geleneği de sürdüren bir modeli ortaya koyuyoruz. Çünkü altyapımız dolu. Altyapıyı tamamlamış şekilde geliyoruz. Türkiye'nin yakın pazarlar açısından vazgeçilmez bir ülke olduğu anlaşıldı.

Sıcak para gelişmekte olan ülkelerin temel problemi. Ne zaman geldiği, ne zaman gideceği belli değil. Gelirken
büyük bir heyecanla karşılanıyor ama öyle bir noktaya varıyor ki tehdit haline geliyor. Ülkemiz üzerinde oyun oynanmasını engelliyoruz. Biz sıcak para değil doğrudan yatırım gelmesini istiyoruz, bunun için de teşviklerde bulunuyoruz. Doğrudan yatırım için gelin diyoruz, Türkiye coğrafi ortam itibari ile bir merkez. Bunun altyapısını hazırladık. Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul'da hazır hale getirilmiş. Salgın döneminde THY bir başarı hikayesi yazdı, dünyaya ihracatta önemli bir hale geldi.

"FAİZ ARTIRILMALI DİYENLERE TOKAT GİBİ CEVAP OLDU"

Üç günde kendi imkanlarımızla dövizde bu noktaya geldik. Düne kadar 'bu işin çözümü yüksek faizdir' diyenlere tokat gibi cevap oldu. Yüksek faiz aslında öğretilmiş bir yanlıştır. Herkes diyordu ki "Faizi artırırsan bu iş çözülür." Yeni ekonomik modelin temel taşlarından biri sıcak paraya karşı, yatırımı geçecek bir model. 

Bizim dönemimizde, yeterli ancak riskli bir şey yaptık. Cari açık yüksek, büyüme yüksek. Düşük cari açıkla yüksek büyüme gerçekleştirebiliriz. Üç günde finansal istikrarı sağladık. Bakın Türkiye kendi aşısını üretti. Turizm ve tarım yolculuğumuzun en önemli yapı taşları. Amacımız avantajlı olduğumuz turizmde hızlı bir toparlanma gerçekleştirilmesi.

"ÜLKENİN ALT YAPISINI GERÇEKLEŞTİRDİK"

Biz ülkenin alt yapısını gerçekleştirdik. Ne yaptık 19 yıldır? Bu ülkede ne yapılmadı ki? Onun için çok heyecanlıyız. O yüzden bu model Türkiye modeli ve özgür bir model. Bir paradigma değişikliği yaptık. Özgür ve özgün. Dünyadaki en iyi uygulamaları alıp buraya koyduk ve bir farkımız var. Gerçek Türkiye ile yüz yüze gelelim. 6 bin km'den 28 bin km'ye çıkmış bir bölünmüş yol ağımız var. Bundan sonraki ihtiyaç yenilenme ve bakım giderleridir. Köprüden viyadükten, havalimanı sayısına kadar. 26'dan 56'ya çıktı havalimanı sayısı. 4 tane daha geliyor. 60-61'e çıkacak. 61'den sonra kaç havalimanı daha yapacaksınız? Havalimanına ihtiyacınız kalmıyor. Sizce daha ne kadar hastane yapacağız? Ve güce bakın ki salgının tam ortasında bin yataklı 2 hastane yapıldı. Türkiye bu kadar güçlü. Türkiye'de hangi şehrin yeni bir stadyuma ihtiyacı var? Ne demeye çalışıyorum? Her alanda bir bitiş var. İhtiyaçlar bitmiş. Her şey hazır, artık endüstri bölgeleri düşünüyoruz, OSB'ler bitti. Yeni başlamıyorum ki 19 yıldır bana verilen bayrakla koşmaya devam ediyorum.

"ÇOK KISA SÜREDE OLUMLU SONUÇLARI GÖRECEĞİZ"

Bu kadar kısa sürede başarmanın alt yapısı hazır. Biz siyasal iktidar olarak, bunun çok kısa bir sürede gerçekleşeceğini inanıyoruz. En önemlisi yatırımcının psikolojisi, vatandaşın psikoloijisi de bizden yana. Yaza kalmadan çok hızlı bir değişimi göreceğiz. Her şey olumluya döndü. Güven geldi, önümüzdeki sürece bakış açımız belli. Çok kısa sürede olumlu sonuçları göreceğiz. Bu politikadan geri adım atmak yok, sıcak para değil yatırım istiyoruz. Piyasayı öyle bir şaşırtacağız ki, Türkiye'yi karamsarlığa sürükleyenlerin kaçacak yerleri kalmayacak.

DÖVİZ KURLARINDAKİ DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?

2013 yılında, cari açığın, büyümenin optimal olduğu dönemde Türk Lirası'nın değeri 100'de 110. Pazartesi akşamına kadar ki döneme kadar yüzde 60'lara kadar düşmüş bir Türk lirası. Hangisi gerçekçi? İkisi de gerçekçi değil. Şimdi kopuk gidiyor. Optimal noktaya kendisi ulaşacak. Döviz fiyatları yukarı çıktığı zaman fiyatlama davranışlarının nasıl olduğunu biliyoruz. Pazartesi akşamına kadar olan bir kopuktu. Kopuk gidiyor. İnsanlara kızmamak lazım.

"KOPUK DAHA GİTMEDİ, GİTMEYE BAŞLADI"

Herkes geleceğini daha üst seviye bir refah ile geçirmek ister. O kuşkulu dönemi pazartesi akşamı itibarı ile bitirdik. Pazartesi akşamı 1 milyar dolar satıldı. Merkez Bankası'nın rezervi bir pazarda domates peynirin satıldığı yerde tartışılır mı? Halbuki dövizin yükselmesinden en çok etkilenen asıl yükü taşıyan büyükler. Büyükler bu işten zarar gördü. Döviz borcu olmayanlar sadece enflasyonla sorun yaşar. Özel bankalarda, kamu bankalarında rekorlar kırıldı. Kopuk daha gitmedi, gitmeye başladı.

"YÜKSEK FAİZİ 2 GÜNDÜR AĞIZLARINA ALMIYORLAR"

Diyorlar ki Merkez Bankası'na neden müdahil oldunuz? Türkiye olayları oturup kendi başında izleyecek, elindeki enstrümanları kullanamayacak beceriksizbir ülke mi? Türkiye elindeki her türlü enstrümanı kullanır. Türkiye'nin aslında potansiyel olarak en güçlü olduğu dönemine girdik. Söylemlerimiz bir. Yüksek faizi 2 gündür ağızlarına almıyorlar. Hatta bu modeli sahiplenenler var. Bu model nereden çıktı diyenler, bu modeli sahiplenmeye çalışıyor.

KUR KORUMALI TL MEVDUATI UYGULAMASI

Dolardaki 1 TL'lık artışın getirdiği yükü herkes çekiyor. Bireysel yatırımcılar söylentilere kulak asmasın. Şu anda pazartesi günü ve salı gününden itibaren dövizini bozduranlar 3 ay - 6 ay sonra parasını alacak.

Merkez Bankası'nın alış kuru ile dönüştürülmesi karşılığında, sana vadenin sonunda - sakin da vadeni bozma diyoruz- 10 bin dolar karşılğı 110 bin Lira'nın eğer dolar 12 liraya çıkmışsa, senin paran 120 bin artı neması ile birlikte karşılığını veriyoruz.

Hazine'ye negatif yükünün olması mümkün değil. Bu adım, piyasadaki Türk Lirasının güçlendirilmesi için atılmış bir adım. Bunlar burada kalmayacak devamı da gelecek. Kimse artık ben paramı korumak için dövize mi gideyim diyen olmayacak.  Burada önemli olan bu istikrarı güveni sağlayacak 3 aylık sürecin yatırımcılara verilmiş olması. En kötü senaryoda bile Hazine'ye bir yük gelmiyor.

TL MEVDUATLARI İÇİN LİMİT VAR MI?

Herhangi bir kısıt yok. İsterseniz 1000 lira ile gidin. Alt limit yok. Üst limiti de yok. Uygulamaya tüm bankalarımız katılıyor. Ben tüm bankalarımızın yöneticilerine teşekkür ederiyorum. Bize inandıkları için. Bir toplantı yaptık. Net olduğunuz zaman piyasa tavrını ona göre belirliyor. Netliğimiz şuydu: Faiz artırımı olmayacak. Dövizdeki köpükten yanan küçük yatırımcılar oldu.

"MEVDUATA GEÇİŞ 10 MİLYAR TL'Yİ BULDU"

TL mevduatına geçiş sabah itibarıyla 10 milyar liraydı, öğleden sonra bu katlanarak gitti. Bu sadece bazı bankalardan gelen bilgiler.

Son dakika: Döviz kurlarında düşüş sürecek mi Yeni ekonomi modelinin hedefleri neler Hazine ve Maliye Bakanı Nebatı canlı yayında açıkladı

"YASTIK ALTINDA 5 BİN TON ALTIN VAR"

İnsanımız altını seviyor. Altını alıyor, kasasına ya da yastığının altına koyuyor. Kendisine de bir katkısı yok. Türkiye yastık altında 5 bin ton altın olduğu tahmin ediliyor. Bunun karşılığı 280 milyar dolar.

"FİYATLARIDAKİ DÜŞÜŞLER YAMAÇ PARAŞÜTÜ GİBİ OLMASIN"

Piyasayı bilen, anlayan biriyim. Fiyatlamalar beklentiye göre yapılıyor. O fiyatların değişimi haksız. Toplam maaliyetlere bakıyorsunuz. Dolar artışındaki 100'de 100'lük artışı yansıttılar. Bu iniş paraşütle olmamalı. Piyasa bunu yapıyor; yamaç paraşütünden düşersiniz. Hazine ve Maliye Bakanlığı piyasaya girdiği zaman, neler olacağını piyasa oyuncuları çok iyi bilir. Bunu fırsata çevirirseniz, bu defa kamu gücünün ve özellikle Bakanlığımızın ne olduğunu görmüş olursunuz. Böyle bir şeye asla izin vermeyiz. Kimse kimseyi kandırmasın, dövizdeki düşüş yansıtılsın. Bakanlık olarak ne gerekiyorsa yaparız.

MEMURA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Enflasyondan en çok etkilenen sabit gelirliler. Sabit gelirlilerin hakkını koruyan tedbirleri alacağız. Memurlarımıza ek artışlar yapıldı. Ücretleri ile ilgili gerekli adımlar atıldı. Çok önemli destekler geliyor. KGF kredisi geliyor. KDV'de çok önemli düzenlemeler yapıyoruz. Şimdi geriye emeklilerimiz kaldı. İyileştirmelerin emeklileri de mutlu edecek bir iyileştirme olacağı konusundaks kaanatım çok yüksek.

banner93
Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:03
Öğle 13:06
İkindi 16:52
Akşam 19:59
Yatsı 21:24
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Konyaspor 34 36
16. Gaziantep FK 34 34
17. Hatayspor 34 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Girona 33 71
3. Barcelona 32 70
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14